Houtgestookte Warmte-Kracht Koppeling

Ultra efficiƫnte technologie

Houtgestookte Warmte-Kracht Koppeling

Milieuvriendelijke klimaatbeheersing

Houtgestookte WKK

Warmte en groene stroom van houtsnippers

In de kassen van Vink Sion wordt geen fossiele brandstof gebruikt maar komt de energie uit houtsnippers. De warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt in onze kassen, de groene stroom gaat naar het elektriciteitsnet. Deze ultra efficiƫnte technologie is de eerste in zijn soort in Europa.

Hiermee wordt elk jaar meer dan vier miljoen m3 aardgas bespaart en levert Vink Sion per jaar acht miljoen kw/h groene stroom. Dat is evenveel stroom en gas dan 2400 gezinnen samen per jaar verbruiken.

Dagelijks lossen twee vrachtwagencombinaties versnipperd schoon snoeihout van houtwallen en bossen uit de directe omgeving. Vanuit de stortbunker schuift iedere dag 160 kuub hout de vuurhaard in. De temperatuur in de vuurhaard kan oplopen tot wel 1000 graden Celcius. De warmte die vrijkomt gaat naar een stoomketel. In deze zogeheten waterpijpketel loop de druk op tot wel 55 bar. Die hoge druk zorgt voor een hoger elektrisch rendement van de WKK: de stoom zet meer uit in de stoomturbine en er ontstaat relatief veel groene elektriciteit.
De stoom koelt af in een stoomcondensor, waar warmte voor de kas wordt 'gewonnen'. Door rookgassen af te koelen in een condensor, is ook deze energie nuttig aan te wenden voor de kasverwarming. De optimale verbranding en de rookgasreiniging zorgen ervoor dat de installatie tevens ruimschoots voldoet aan alle emissie-eisen.